Д-р Димо Митев,  хирург (вляво) и д-р Михаил Протич, ръководител

...
Д-р Димо Митев,  хирург (вляво) и д-р Михаил Протич, ръководител
Коментари Харесай

Екип от електрофизиолози и гръдни хирурзи в „Сърце и Мозък“ Бургас спаси пациент с животозастрашаваща аритмия

Д-р Димо Митев,  хирург (вляво) и доктор Михаил Протич, началник на звеното по електрофизиология (вдясно)

Димитър Димитров назовава втори април „ Денят, в който се върнах към живота! “. Това е денят, в който експертите организират финалния стадий от лекуването на животозастрашаващата му аритмия. Те по действен път прекъсват нерви, които подтикват сърцето и провокират излизането му от темп. Екипът се управлява от доктор Димо Митев и доктор Недялко Драгнев.

До този миг пациентът е преживявал срещата със гибелта съвсем всекидневно – сърцето му е работило в безреден темп и само електрическият подтик от вградения в тялото му дефибрилатор го е спасявал. Имплантацията е осъществена от доктор Михаил Протич, доктор със сериозен опит, завеждащ електрофизиологията във високотехнологичния болничен комплекс. Без това устройство Димитър е щял да загуби живота си отдавана.

Д-р Протич: „ При нас постъпи пациент с дилатативна кардиомиопатия, тежко потисната сърдечна функционалност, вградена система за ресинхронизираща терапия с кардиовертер-дефибрилатор и голям брой повтарящи се камерни тахикардии, водещи до припадъци с активиране на вградения дефибрилатор. При този пациент организирахме катетърна аблация, с което успяхме да реализираме доста понижаване на епизодите на сърдечни аритмии, само че не и цялостно угнетяване. Според най-съвременните рекомендации за лекуване в допълнение на катетърната аблация се прави и оперативна намеса – билатерална симпатектомия “.

Д-р Митев: „ Последният стадий от лекуването на Димитър беше в отделението по гръдна хирургия. То се организира по действен път. При пациенти с ресинхронизиращ пейсмейкър е доста рисково да се употребява монополярен, а в някои случаи, когато е близо до сърцето, и биполярен ток. В съответния случай, това беше извънредно рисково заради високата периодичност на нужните дефибрилации.  За оптималната сигурност на пациента използвахме ултразвукова високоенергийна инсталация на всеки стадий от интервенцията. Резултатът от процедурата надмина и най-смелите ни упования. В съпоставяне с ежедневното „ рестартиране “ на сърцето от импланта преди интервенцията, в последните 40 дни пациентът не имал нито една активация на ICD-дефибрилатора “.

„ Пациентите, показани за имплантиране на ICD-дефибрилатор, са с ритъмно-проводни нарушавания и са изложени на риск от необикновен сърдечен темп. Те са с претърпян инфаркт, имат едва сърце или имат наследствено сърдечно заболяване “ - изяснява доктор Протич. „ ICD е огромен колкото циферблата на смарт-часовник. Веднъж вграден под кожата, нормално от лявата страна на гръдния панер, той засича и контролира необикновени, животозастрашаващи ритъмно-проводни нарушавания и може да предотврати пристъп, даже неочаквана гибел “.

Д-р Димо Митев,  хирург (вляво) и доктор Михаил Протич, началник на звеното по електрофизиология (вдясно)

„ Ако имате необикновен сърдечен темп, който устройството дефинира като рисков въз основа на открити логаритми, то ще реагира, с цел да върне сърдечния темп към естествения. Това може да включва приемане на електрически подтик, като при реанимация “, изясни експертът по електрофизиология. „ Вместо да се ползва външно, импулсът се подава от импланта в тялото неотложно. Това оказва помощ за спасяването на животи “.

Голяма част от пациентите на,Сърце и Мозък’ Бургас страдат от сърдечносъдови болести. В болничното заведение работят едни от най-хубавите електрофизиолози на Балканския полуостров като доктор Миразчийски, доктор Протич, кардиологът доктор Димов и кардиологът-специализант доктор Анастасов. Това е единственият електрофизиологичен център в Югоизточна България и обезпечава достъп до най-модерното лекуване на ритъмно-проводни нарушавания. „ Вместо да се постанова пациентите да пътуват от време на време до София,,Сърце и Мозък’ обезпечава всички грижи, свързани с вградените устройства тук – в Бургас. Дългосрочното следене също е значимо, тъй като доста пациенти имат потребност от грижи, свързани с устройството в продължение на години. Осигуряваме непрекъснатост на грижите: ние познаваме пациента преди имплантирането и водим тясна връзка с него и с лекуващите го кардиолози след това “.

Някои от тези устройства не просто удължават продължителността на живота, а усъвършенстват и качеството му. Тази процедура е минимално инвазивна и ниско-рискова. В случаите като този на Димитър тясната колаборация сред голям брой експерти е извънредно ефикасна и носи добавена изгода за подобряването на качеството на живот на пациентите. От скоро в болничното заведение се прави и видео-асистирана торакоскопска симпатектомия за възстановяване на цялостния резултат от лекуването при сложни и животозастрашаващи аритмии.

Д-р Митев преглежда всеки вторник и сряда, а доктор Протич преглежда в понеделник и петък в,Сърце и Мозък’, като е належащо авансово да запишете час на 056703003.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР